Nieuws

Stand van zaken Kantorenmarkt 2023

De vraag naar kantoren richt zich steeds meer op kantoren die zich kenmerken door hoge kwaliteit en lage energiekosten. De beschikbaarheid van deze objecten neemt af en nieuwbouw komt nauwelijks op gang door de gestegen rente en opgelopen bouwkosten.

Stand van zaken Bedrijfsruimtemarkt 2023

De markt voor bedrijfsruimten staat voor diverse uitdagingen, waarbij de beperkte beschikbaarheid van panden en ontwikkelingsmogelijkheden centraal staat.

Stand van zaken Winkelruimtemarkt 2022

Een veelbewogen jaar leidt tot onzekere tijden voor retailers en beleggers in winkelvastgoed. Stijgende rentes, dalend consumentenvertrouwen en hoge inflatie zijn ongunstig voor de gehele economie en dus automatisch ook voor de winkelmarkt.

Vastgoed nieuws

Minister De Jonge: 'Groepswonen is omzeilen WWSO'
Met het gebruik van groepscontracten wordt de WWS omzeild. Dat zegt minister De Jonge in reactie op Kamervragen in aanloop naar het debat over de Wet betaalbare huur. Advocaat Laurens Vrakking van IJzer Advocaten schrijft in deze blog voor VJ dat De Jonge ten onrechte aanvoert dat de wijziging alleen maar een 'verduidelijking' is. Vrakking verwacht dat maandag een verhit debat tussen De Jonge en de Tweede Kamer.
Lees meer
Vastned verkoopt Rokin Plaza voor 100 miljoen
Vastned heeft Rokin Plaza aan de Kalverstraat 11-17 en Rokin 12-16 in Amsterdam verkocht aan een private investeringsmaatschappij. Hiervoor is een bedrag betaald van 100 miljoen euro.
Lees meer
Deltabrug ontwikkelt 12.500 m2 distributiecentrum voor Damen Shipyards
Damen Shipyards heeft een langjarige huurovereenkomst gesloten met Deltabrug voor een nieuw, op maat gemaakt warehouse in Schelluinen, Zuid-Holland. Het distributiecentrum wordt gebouwd aan de Griendweg 64 en heeft een oppervlakte van ongeveer 13.000 m2.
Lees meer
Leiden Bio Science Park krijgt 12.500 m2 laboratoria en kantoren erbij
Dura Vermeer en Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden hebben een erfpachtovereenkomst getekend voor de realisatie van Nexus Labs & Offices op het Leiden Bio Science Park. Dit is een faciliteit voor laboratoria (60 procent) en kantoren (40 procent) en omvat circa 12.500 m2 en een parkeergarage. 
Lees meer
Techtronic Industries huurt ruim 1.300 m2 aan Laan van Europa 450 in Dordrecht
Techtronic Industries Benelux heeft een huurovereenkomst gesloten voor de huur van ca. 870 m2 kantoorruimte in combinatie met 500 m2 bedrijfsruimte in het bedrijfsgebouw aan de Laan van Europa 450 in Dordrecht.
Lees meer
Twee nieuwe huurders voor Rotterdamse kantoorvilla
De kantoorruimte van ongeveer 244 m2 op de eerste en tweede verdieping van de kantoorvilla aan de Schaardijk 434 in Rotterdam is verhuurd.
Lees meer
'Rente gaat vanaf 2025 flink omhoog'
Als je op zoek bent naar vastgoedfinanciering, dan kun je het maar beter lang vastzetten, waarschuwt monetair econoom Sylvester Eijffinger. ‘De nominale rente gaat vanaf 2025 fors omhoog,’ voorspelt hij.
Lees meer
Huurinkomsten NSI stijgen, maar direct resultaat daalt met bijna 17 procent
NSI zag de bruto huurinkomsten over het eerste kwartaal met 2,5 procent. Daartegenover staat een forse daling van het directe resultaat met 16,8 procent tot 7,1 miljoen euro.
Lees meer
Habion verkoopt 94 sociale huurwoningen aan Den Reast Rentals
Ouderenhuisvester Habion heeft 94 sociale huurwoningen in Oldenzaal verkocht aan Den Reast Rentals uit Deurningen. De gemeente Oldenzaal heeft een positieve zienswijze afgegeven, onder andere op voorwaarde dat de koper een lokaal bestendige partij is. In de woningen wonen met name 55+’ers.
Lees meer
'Bouwkosten blijven de komende jaren onzeker'
De bouwsector heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke stijging gezien in materiaalprijzen en arbeidskosten, waardoor bouwprojecten onder toenemende druk komen te staan. Op dit moment is er enige stabilisatie in het prijsniveau, maar de toekomst blijft onzeker. Strengere regelgeving en hogere duurzaamheidsambities zullen de kosten van bouwprojecten verder verhogen, schrijft Frank Michielen, consultant en specialist op het gebied van bouwkosten bij AT Osborne, in deze bijdrage voor VJ. 
Lees meer
Een op de vijf shopt online door wachtrij in de winkel
Eén op de vijf consumenten shopt liever online vanwege de lange rijen in de winkels. Ook het gebrek aan tijd zorgt ervoor dat mensen online shoppen, terwijl ze liever naar de winkelstraat zouden gaan. 
Lees meer
Voormalig fabriekscomplex in Middelstum (Groningen) verkocht
Het voormalige fabriekscomplex van Labor Pallet aan de Laborweg 4 in het Groningse Middelstum is verkocht aan Eemsned. 
Lees meer
Dura Vermeer, Amvest en Ymere ontwikkelen 450 woningen in Hoofddorp
Ymere heeft de grondpositie Victoriapark-midden in Hoofddorp verkocht aan de ontwikkelcombinatie Victoriapark CV. Die bestaat uit Dura Vermeer Bouw Midden West en Amvest. In aanvulling op de koopsamenwerkingsovereenkomst is de anterieure overeenkomst met de gemeente Haarlemmermeer overgenomen van Ymere.
Lees meer
Draisma Bouw realiseert markthal: een indrukwekkend project in houtbouw
De markthal, gelegen in het centrum van Apeldoorn, is een prachtig voorbeeld van het vakmanschap van Draisma Houtbouw. Deze imposante houten constructie, voornamelijk opgetrokken uit vuren en lariks, benadrukt de veelzijdigheid van houtbouw, niet alleen in reguliere woningbouw maar ook in grootschalige projecten.
Lees meer
Vastgoedfamiliebedrijven straks fiscaal 'driedubbel gepakt'
Het demissionaire kabinet is hard op weg om vastgoedfamiliebedrijven steeds verder in het nauw te drijven, terwijl dit soort bedrijven juist nu hoognodig zijn om te investeren in de problematische woningmarkt. Vastgoedfiscalist Aad Rozendal laat in deze bijdrage voor VJ zien dat vastgoedfamiliebedrijven driedubbel gepakt worden als naast de beleggingsfictie ook twee andere voorgestelde maatregelen zonder enige vorm van tegemoetkoming worden ingevoerd.
Lees meer
Ruimte voor 9.000 woningen in Feyenoord City
In Feyenoord City komt ruimte voor 7.000 tot 9.500 nieuwe woningen en circa 350.000 m2 voor bedrijven, onderwijs, maatschappelijke voorzieningen, recreatie en sport. Dat staat in de nieuwe plannen die het Rotterdamse college voor burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad heeft gestuurd. 
Lees meer