Nieuws

Stand van zaken Kantorenmarkt 2023

De vraag naar kantoren richt zich steeds meer op kantoren die zich kenmerken door hoge kwaliteit en lage energiekosten. De beschikbaarheid van deze objecten neemt af en nieuwbouw komt nauwelijks op gang door de gestegen rente en opgelopen bouwkosten.

Stand van zaken Bedrijfsruimtemarkt 2023

De markt voor bedrijfsruimten staat voor diverse uitdagingen, waarbij de beperkte beschikbaarheid van panden en ontwikkelingsmogelijkheden centraal staat.

Stand van zaken Winkelruimtemarkt 2022

Een veelbewogen jaar leidt tot onzekere tijden voor retailers en beleggers in winkelvastgoed. Stijgende rentes, dalend consumentenvertrouwen en hoge inflatie zijn ongunstig voor de gehele economie en dus automatisch ook voor de winkelmarkt.

Vastgoed nieuws

Evergrande en oprichter beschuldigd van 78 miljard dollar aan fraude
De Chinese vastgoedreus Evergrande wordt beschuldigd van 78 miljard dollar fraude (circa 72 miljard euro). Samen met oprichter Hui Ka Yan wordt het bedrijf ervan verdacht gedurende twee jaar de omzet kunstmatig hoog te hebben gehouden.
Lees meer
Wim Wensing nieuwe voorzitter IVBN
Wim Wensing is door de IVBN-ledenvergadering verkozen tot nieuwe voorzitter van IVBN. Hij volgt Gertjan van der Baan op omdat die begin april aftreedt als ceo van Vesteda. Wensing is sinds 2011 Chief Investment Officer bij Amvest.
Lees meer
Platenzaak Variaworld huurt winkelruimte met werfkelder aan Oudegracht in Utrecht
Platenzaak Variaworld opent aan de Oudegracht 218 in Utrecht haar derde vestiging. Het verhuurde bestaat uit een winkelruimte op de begane grond van circa 100 m2 en een werfkelder van circa 140 m2.
Lees meer
Nieuwe incassowet per 1 april is ook voor beheerders geen grap
Wie regelmatig aanmaningen verstuurt voor een verhuurder, krijgt vanaf 1 april 2024 te maken met de Wet kwaliteit incassodienstverlening. Het niet voldoen aan de wet zal ertoe leiden dat de vordering niet opeisbaar is, waarschuwt advocaat Laurens Vrakking van IJzer Advocaten in deze blog voor VJ.
Lees meer
Delft neemt maatregelen om bedrijven meer ruimte te geven
De gemeente Delft wil dat er meer ruimte komt voor bedrijven in de stad om zo het aantal banen te laten groeien. Daarom moet minstens 10 procent van de nieuwe bouwprogramma’s gekoppeld zijn aan werk. Ook mag bestaande bedrijfsruimte niet meer worden ingezet voor andere toepassingen. Dat staat in het nieuwe actieprogramma Ruimtelijk-Economische Visie 2024-2026.
Lees meer
Trunkrs huurt ruim 10.000 m2 in Woerden
Trunkrs heeft een meerjarige huurovereenkomst getekend voor het single tenant bedrijfsgebouw aan de Rosmolenlaan 7 in Woerden met een grootte van totaal circa 10.280 m2 kantoor- en bedrijfsruimte.
Lees meer
Baden+ huurt in Campus Hambaken in Den Bosch
Baden+ verhuist per mei 2024 naar Campus Hambaken in Den Bosch. Reden is de sterke groei die het bedrijf doormaakt.
Lees meer
Vintage Island huurt winkelruimte in centrum Nijmegen
Vintage Island huurt circa 181 m2 winkelruimte aan de Lange Hezelstraat 82 in Nijmegen. Het is de achtste vestiging van de ketel in tweedehands kleding in Nederland. 
Lees meer
CityLink koopt bedrijfscomplex in Amersfoort
CityLink heeft een bedrijfscomplex van ongeveer 4.200 m2 in Amersfoort gekocht. De IOS-locatie is gelegen op bedrijventerrein De Wieken aan de Stuwdam 22. 
Lees meer
Mohammed Amlal en Stephan Bouwmans lanceren investeringsplatform Fores Capital
Mohammed Amlal heeft samen met Stephan Bouwmans het investeringsplatform Fores Capital opgericht. Dit platform heeft de focus op Nederlands vastgoed voor de professionele belegger. 
Lees meer
Amsterdamse woningcorporaties gaan weer cv-ketels plaatsen in verduurzaamde huurwoningen
Woningcorporaties in Amsterdam drukken op de pauzeknop voor aansluitingen van stadswarmte in bestaande woningen. Zij vinden dat stadswarmte aangeboden door Vattenfall onbetaalbaar is geworden voor bewoners.
Lees meer
Taxapay: Betaalrevolutie in de taxatiemarkt
Het is een welbekend probleem voor taxateurs: facturen die niet of te laat betaald worden. Met frustratie en een hoop extra regelwerk als gevolg. Erik Schlooz, Rutger Janssen en Louis Hage bedachten dé oplossing voor openstaande facturen: Taxapay. “Hoe het werkt? We automatiseren en stroomlijnen het betaalproces, met 100 procent betaalzekerheid binnen 24 uur. En dat voor taxaties van alle typen vastgoed: particuliere woningen, commercieel vastgoed, en zelfs agrarisch vastgoed.”
Lees meer
Radio VJ: Heino Vink van Everglow is tegenwoordig risico-averser
In een markt waarin bijna geen deals plaatsvinden, heeft asset- en ontwikkelingsmanager Everglow onlangs een bijna 10.000 m2 groot kantoorgebouw in Enschede gekocht. Heino Vink: 'De investeerders die wij achter ons hebben, vinden dit een opportunity maar kunnen zich ook geduld veroorloven.'  
Lees meer
Real I.S.: 'Markthuren in meeste vastgoedsegmenten blijven voorlopig stijgen door beperkt aanbod'
In de meeste vastgoedsegmenten is er nog steeds beperkt aanbod, waardoor markthuren de komende jaren naar verwachting zullen stijgen. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoek naar de risico's en kansen op de Europese vastgoedbeleggingsmarkt.
Lees meer
Rijksvastgoedbedrijf huurt kantoorgebouw van 5.400 m2 in Den Haag
Het Rijksvastgoedbedrijf huurt het kantoorgebouw aan de Lange Vijverberg 3 in Den Haag. 
Lees meer
Politieke partijen plaatsen vraagtekens bij Wetsvoorstel voor verlenging maximale jaarlijkse huurstijging vrije sector
Het wetsvoorstel om de maximale jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector te verlengen, heeft als doel de beperking van deze verhogingen gedurende nog drie jaar te handhaven. Maar dit voorstel zorgt juist voor hogere huurverhogingen op basis van de cao-ontwikkelingen, constateert een meerderheid van de politieke partijen in de Tweede Kamer.
Lees meer