Nieuws

Stand van zaken commercieel vastgoed 2021

Elk jaar produceert NVM Business de Stand van zaken van de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt. U kunt de laatste versies downloaden

Vastgoedmarkt in beeld 2020

Voor u ligt een samenvatting van alle relevante vastgoedcijfers in 2020. Deze uitgave dient als praktisch naslagwerk voor vastgoedondernemers die de feiten en cijfers van 2020 hanteren als kompas voor een ongetwijfeld turbulent 2021.

Vastgoed nieuws

'Coronacrisis nog weinig invloed op totale facilitaire kosten per m2'
De kosten van de facilitaire dienstverlening blijven vrijwel gelijk op €487,90 per verhuurbare vierkante meter (vvo) exclusief btw. Dit blijkt uit de Netherlands Facility Costs Index, de jaarlijkse benchmark van de facilitaire kosten. De verwachting is dat er de komende jaren een blijvende impact zichtbaar zal worden.
Lees meer
De wet en de rechter leggen de lat hoog in het omgevingsrecht
Uit een recente handhavingszaak van de Raad van State blijkt dat bedrijven snel verstrikt kunnen raken in het bestuursrecht. Bijvoorbeeld als zij het exacte verschil tussen een omgevingsvergunning voor bouwen en een omgevingsvergunning voor planologisch strijdig gebruik niet helder op het netvlies hebben staan. Goede en tijdige voorlichting is dan nodig. Advocaat Thom Groot gaat in op de zaak. 
Lees meer
De Verhuurhypotheek van Mogelijk naar 75% aflossingsvrij, de LTV naar 80% en de aflostermijn naar 30 jaar
Mogelijk maakt De Verhuurhypotheek voor vastgoedbeleggers nog aantrekkelijker. De aflostermijn verschuift van 20 naar 30 jaar, wat zorgt voor lagere maandlasten. Ook is per direct een LTV mogelijk tot 80%, zodat minder eigen vermogen nodig is. En is het aflossingsvrije deel verhoogd naar 75%. 
Lees meer
JPO en gemeente Venlo gaan plannen maken voor voormalig veilingterrein
Projectontwikkelaar JPO, de gemeente Venlo en andere stakeholders gaan plannen maken voor de herontwikkeling van het voormalige veilingterrein in Venlo-Zuid. Dit 7 hectare grootte terrein ligt op een strategische plek in de stad, tussen voorzieningen zoals het VieCuri Medisch Centrum, Fontys Hogeschool en Gilde Opleidingen.
Lees meer
JLL: 'Stijgende vraag naar datacenters in grote Europese steden'
JLL voorspelt een totale toename van meer dan 20% aan datacentercapaciteit in gevestigde markten, waaronder Amsterdam. Uit hun nieuwste rapport blijkt dat de toegenomen exploitatie van technologie en cloud-migratie in 2020 voor een ongekende activiteit in de datacentersector zorgden. Het groeitempo houdt naar verwachting de rest van 2021 aan.
Lees meer
VKZ versterkt team met Marc Majolée als associé
Per 1 juni 2021 versterkt Marc Majolée het team als associé. Hier gaat hij zich als strategisch adviseur bezighouden met de conceptuele en procesmatige kant van (retail)vastgoed- en gebiedsontwikkelingen.
Lees meer
Antoon Rooijakkers start Arbor Vastgoed
Na ruim 25 jaar in dienstverband te hebben gewerkt voor de verschillende onderdelen van VB Groep en Property Match gaat Antoon Rooijakkers per 1 juli 2021 verder als zelfstandig ondernemer.
Lees meer
Floriade vraagt om €12,3 miljoen extra budget: 'Dit is een forse rekening'
De Floriade Almere 2022 BV vraagt extra budget van €12,3 miljoen van de gemeente. Dit bedrag is volgens de Floriade BV nodig voor de tijdelijke inrichting van de Floriade Expo 2022 en voor een aantal posten die naar voren zijn gekomen na een uitgebreide analyse van de hele business case. Hoe reageert de gemeente? 
Lees meer
NVM Service Office neemt aanbieder officesupport voor makelaars over
NVM Service Office, onderdeel van de NVM Holding, heeft met ingang van 1 juni 2021 alle backoffice dienstverlening van Key-Factor aan makelaars overgenomen. Key-Factor is al jaren de toonaangevende aanbieder van officesupport voor makelaars in de branche.
Lees meer
Ontwikkeling eerste 77 woningen ‘Tussen de Leijen’ van start
Het startsein is gegeven voor de ontwikkeling en realisatie van 77 woningen in ‘Tussen de Leijen’, een nieuwe woonwijk in het Brabantse Rijen. ‘Tussen de Leijen’ is een groene en duurzame woonwijk met een gedifferentieerd woningaanbod.
Lees meer
Stanislaslocatie in Pijnacker-Nootdorp definitief gegund aan Blauwhoed
Na de selectie van drie ontwikkelaars heeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp bekend gemaakt dat Blauwhoed het beste scoort met haar plan voor de voormalige locatie van het Stanislascollege. Op het terrein komen bijna 100 appartementen gebouwd in hout. 
Lees meer